Účastník bojov na Dukle Jan Plovajko mieša hrdosť s trpkosťou

07.10.2004 Celý región

Celú cestu 1. československého armádneho zboru v ZSSR z Buzuluku až do Prahy prešiel v rokoch druhej svetovej vojny jeho príslušník Jan Plovajko.
Dnes 83-ročný plukovník v zálohe z českého Trutnova bojoval aj v Karpatsko-duklianskej operácii, v rámci ktorej československí vojaci po boku príslušníkov Sovietskej armády začali práve pred 60 rokmi 6. októbra oslobodzovať okupované Československo od fašistov.
Počas spomienkového stretnutia pri Pamätníku československých vojakov v Dukelskom priesmyku v okrese Svidník 6. októbra stal v uniforme veterána pod stromom a cez okuliare sa díval na mohyly aj svojich spolubojovníkov. Slovami \"to bylo hrozny, víte, mokro, pršelo, zima\" komentoval podmienky, v ktorých sa vojaci prebíjali ku hranici z poľského pohraničia. V bojoch ho aj ranili, ale zostal na fronte, a až po šiestich rokoch mu črepinu vybrali z oblasti kolena. Zle počuť od bojov na Dukle však už neprestal. Preto aj tvrdí, že 6. októbra 1944 sa mu príjemný pocit z toho, že sa začalo oslobodzovanie miešal s pocitom zlým, pretože \"spousta lidi bylo zmrzačeno, zabito\". Neodpustil si ani poznámku ku dnešku. Podľa neho boje na Dukle nie sú uznávané. To, za čo sa bojovalo, teda za Československú republiku, \"paru lidi pro koryta ji rozbili aniž by dali možnost narodu, aby vo tom rozhodla\". On sám trpkosť zažil ešte i v 50. rokoch minulého storočia, keď už ako vojak z povolania dvakrát ušiel pred väzením za vykonštruované obvinenia.
V dobrom si Plovajko spomína na veliteľa 1. čs. armádneho zboru v ZSSR Ludvíka Svobodu. Javil sa mu ako správny chlap na správnom mieste. Svoboda má pomník vo Svidníku a 6. októbra na ňom slávnostne odhalili bronzové tabule v slovenčine, ruštine a angličtine informujúce, že Svoboda bol veliteľom, prezidentom ČSSR a čestným občanom Svidníka. Pri tejto príležitosti odovzdal Svobodovej dcére Zoji Klusákovej náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Cerovský pamätnú medailu.
Na pietne stretnutia do Svidníka, jeho okolia a blízkeho poľského pohraničia prišla na štyri dni od pondelka 4. októbra 180-členná skupina veteránov, ktorú zorganizovala Československá obec legionárska.
Rozkazom ministra obrany SR Juraja Lišku v slávnostnom programe 6. októbra povýšili dovedna 14 bývalých vojakov 1. čs. armádneho zboru.
(jj)
 

Vyberte región

mark